top of page

Kan inte sluta röka?

Trots flera försök?

Hypnos, NLP och EFT kan absolut hjälpa dig!

Klientröster:

Rökare sedan 30 år tillbaks var jag nu uppe i 20 cigaretter om dagen. Med hosta och dålig kondition som resultat kände jag och min familj att det var dags att göra något. Testade både nikotin tuggummi och plåster men inget hjälpte. Nu har det gått en månad sen jag hade min session med Ulf och jag har inte ens rört ett cigarett paket. Visst finns suget men med hjälp av EFT och hypnosen klarar jag av det utan några problem. Tack för hjälpen Ulf.

Med vänlig hälsning,

-- Stefan (1 gång)

Jag hade varit rökare och snusare i många år men slutat med båda under en kort period för att sedan övergå till semester- och feströkande. Under de senaste två åren hade dock detta eskalerat till att bli mer och mer okontrollerat, inte ovanligt med 20 cigg om dagen i en vecka i sträck men därefter ett uppehåll på kanske fem dagar. Därefter envist tillbaka. Jag ville inte sluta men jag ville vilja sluta... Jag trodde inte alls på hypnos eller EFT-effekten men gav Ulf en chans att visa, för skojs skull egentligen. Jag blev förvånad då suget helt var borta efter endast ett tillfälle. Suget är som bortblåst i de situationer det normalt var som starkast, på semester efter god mat, på krogen eller vid rastlöshet/väntan. Imponerad, tacksam och lätt irriterad över att ha blivit motbevisad känner jag mig nu förvånansvärt fri.

-- Kristoffer (1 gång)

Och här skriver Expressens journalist Malin Forsberg om hur hon upplevde effekten av hypnosbehandlingen,

"Blir sällan sugen på en cigg":

För vissa är det omöjligt att sluta röka på egen hand.

Man försöker och försöker och kanske lyckas man skära ned antalet cigaretter eller upphöra helt, bara för att inom kort vara tillbaka i sitt gamla rökande.

Nikotinet påverkar hjärnans belöningssystem på liknande sätt som kokain, heroin och amfetamin. Vid en rangordning av beroendeframkallande, så kallade psykoaktiva droger, fann man att nikotin var mer beroendeframkallande än heroin, kokain, marijuana, alkohol och koffein.

Nikotinberoende (liksom annat drogberoende) karakteriseras av tre väsentliga egenskaper:

  • Vid användande av nikotin uppstår en känsla av välbehag. Detta driver rökaren att fortsätta.
  • Fortsatt rökning leder till tolerans. Detta betyder att rökaren måste öka nikotinintaget för att uppnå samma grad av njutningskänsla.
  • Om man försöker hålla nere eller stoppa nikotinkonsumtionen uppstår obehagliga abstinensbesvär.

När en person väl blivit en inbiten rökare är det inte endast fysiskt utan i synnerhet psykologiskt svårt att bryta vanan. Rökningen ger psykologiska belöningar samtidigt som ritualen (betinget) att tända en cigarett och dra ett bloss innebär ett tvångsliknande beteende.

Så varför är då nikotinet så beroendeframkallande?

Nikotinet stimulerar frisättning av flera signalsubstanser i hjärnan, framförallt dopamin och noradrenalin men även serotonin och endorfiner. Dessa ämnen fungerar som kemiska budbärare och överför signaler mellan nervceller. Signalsubstansen dopamin och receptorer för dopamin finns rikligt i belöningscentra i hjärnan. Nikotinet stimulerar alltså frisättning av dopamin inom dessa områden (en verkan som är typisk och gemensam för alla beroendeskapande droger).

Forskning har visat att nikotin långsiktigt dämpar hjärnans förmåga att uppleva njutning. Rökaren behöver efterhand en större mängd av drogen för att uppnå samma nivå av tillfredsställelse. Nikotin ökar även frisättningen av noradrenalin och aktiviteten i dess nervbanor och har betydelse för rökarens stämningsläge, vakenhetsgrad, psykisk energi samt förmåga att hantera stress.

Ökad aktivitet i belöningssystemen ger känslor av upprymdhet och välbehag och man mår bra. Åtminstone för stunden. Om nu den regelbundna nikotintillförseln avbryts så uppstår inom några timmar en obalans - ett "sug efter belöning", nedstämdhet eller irritation, som kräver förnyat intag av drogen för att man ska må bra igen. 

Utöver detta har rökaren med tiden dessutom skapat ett rent fysiskt behov vilket skapar mer eller mindre svår abstinens när giftet försvinner ur kroppen, Det fysiska suget sitter dock bara i under någon eller några veckor. En del försöker sluta med hjälp av nikotintuggummi eller plåster, vilket givetvis stoppar cigaretternas farliga påverkan på lungorna och resten av kroppen, men suget efter nikotinet försvinner ju inte. Och så gott som alltid tar det mycket lång tid att sluta röka den här vägen eftersom man fortsätter att underhålla hjärnans belöningssystem.

Så det riktigt svåra med rökningen är inte att överkomma det fysiska nikotinbegäret.

Det svåra är att överkomma det psykologiska suget efter nikotinet!

Ditt undermedvetna arbetar emot dig eftersom din hjärna har vant sig vid den höjning av bl.a. dopamin och serotonin som får dig att må bra en stund, vilket blir resultatet av lång tids rökning: Du har med tiden skapat en betingad reflex mellan att röka och må bra. Ofta är den reflexen situationsbunden, exempelvis efter måltid, en ursäkt för att ta en paus i jobbet, i samband med kaffe, efter att man haft sex, i bilen, när man är under stress, etc.

Denna betingade reflex kan dessvärre sitta i under många år framöver.

En del lyckas faktiskt med ren självdisciplin att sluta röka men riskerar att istället övergå till annat missbruk - eftersom man inte har löst problemet med belöningsbehovet !

Man kanske börjar äta godis eller nallar i kylskåpet för att erhålla samma belöning, och som ett brev på posten går man upp i vikt.

Med hypnos, NLP och EFT blir det mycket lättare att sluta röka !

(Detta gäller givetvis även snusare som vill sluta!)

Ett av paradexemplen är lastbilschauffören som rökte 4 paket om dagen (!!), mestadels i hytten (där han f.ö hade sin hund med på arbetet). En session räckte för att fimpa för gott. 

Hur går det till ?

Jag vill att du kommer röksugen till första sessionen!

Då börjar vi direkt med att lära dig en mycket enkel EFT tapping-sekvens som tar ca 1 minut att utföra varvid ditt omedelbara rökbegär försvinner på ett fullständigt "mirakulöst" sätt !

Du har därmed fått ett effektivt "verktyg" att använda för att eliminera röksuget under den fysiska fasen av ditt rökbegär (dvs under den första eller de första veckorna)..

Därefter får du hypnos i samspel med olika NLP tekniker som går ut på, att i trance, helt enkelt sortera om informationen i hjärnan (bl.a. genom inre bildbehandling på ett undermedvetet plan): Vi frigör därmed hjärnans etablerade koppling mellan rökning och positiva signalsubstanser, samtidigt skapas nya neuron-banor i hjärnan och de gamla löses upp. Efter sessionen kommer du kunna känna att det känns annorlunda inom dig.

Hypnosen har därmed skapat ett förändrat förhållningssätt till rökningen som kommer att fortsätta utvecklas de närmaste veckorna, kanske månaderna. Många tolkar ett återfall i rökning som ett misslyckande - "det fungerade inte" - när ditt undermedvetna i själva verket bara ville ta en eller två avskedscigaretter för att riktigt kunna konstatera att du är rökfri.

Det kan också vara så att du direkt blir rökfri, men så händer något "akut tungt" i ditt liv och du tyvärr "absolut bara måste" ta en cigarett för att må bättre. I så fall tycker jag att du ska göra det (du ska inte bruka våld mot dig själv). Du kommer märka att när den jobbiga situationen lagt sig så är behovet/suget borta igen.

Mönstret är att om du röker ett paket om dagen innan vi ses första sessionen så har du förhoppningsvis slutat efter första sessionen (ca 70% gör det). Eller så röker du bara ett enda paket på 3 veckor då vi ses igen för den andra sessionen. Bli alltså inte för snabb med att utvärdera resultatet. Alla är vi olika. Ställ in dig på max 3 sessioner, men det är ovanligt att någon behöver det.

Mer information om att sluta röka finns ex här.

bottom of page